Auto Belay (veilig klimmen)

Wat is er mooier dan veilig je klimsport beoefenen, niets toch! Voorop staat plezier, die spannende nieuwe route, nog hoger of sneller dan je laatste klim. Geweldig, en de adrenalinekick die je voelt! Maar dan wel automatisch gezekerd tegen de risico’s van een van de meest onderschatte fenomenen op onze planeet; de zwaartekracht. Die kun je tenslotte niet voelen, horen, ruiken of zien maar is er altijd. De Auto Belays van HONOR AdventureTech – de enige met kernmantellijnen – beschermen je tegen dit gevaar tijdens het uitoefenen van je hobby of sport en maken klimmen voor iedereen veilig en toegankelijk.

Logo-HONOR-AdventureTech-950-RGB
Logo-Star-Belay-en-logo-Zip-Brake-950

HONOR AdventureTech

HONOR AdventureTech is ontstaan als logische spin-off uit HONOR Safety & Consultancy. HONOR AdventureTech richt zich op de leisure-markt van ontwerpers, bouwers en eigenaren van klimcentra, adventureparcs, hoogteparcoursen, ziplines et cetera.

 

Inmiddels is HONOR AdventureTech een aparte besloten vennootschap en afgesplitst van HONOR Safety & Consultancy. Daarom verwijzen wij u graag door naar de (Engelstalige) website van ons zusterbedrijf HONOR AventureTech B.V. als ontwikkelaar, fabrikant en uw leverancier van premium Auto Belay (klimwandtoestellen) voor wedstrijdklimmers en recreatieve klimmers onder de merknaam STAR-belay. Ook maken zij ZIP-brake toestellen die aan het eind van ziplines mensen comfortabel afremmen. De vele accessoires maken het assortiment compleet. www.HONOR-AdventureTech.com

Wat zijn Auto Belays?

Een Auto Belay is een automatisch zekeringstoestel dat tijdens het klimmen de slack in de klimlijn voorkomt terwijl de klimmer omhoog klimt. Als de klimmer de top bereikt, of valt, arresteert de Auto Belay de val direct en laat de klimmer veilig en automatisch naar de grond afdalen. Dankzij Auto Belays kan iedereen klimmen wanneer zij of hij wil, ook zonder belay-partner. Beginnende klimmers kunnen zich met een Auto Belays concentreren op het aanleren van klimtechnieken en genieten van hun sport voordat ze zichzelf de zekeringstechnieken eigen hebben moeten maken.

Typen Auto Belays

HONOR AdventureTech typen Auto Belays;

Kenmerken Auto Belay

 • Enige Auto Belay ter wereld met kernmantel zekeringslijn;
 • Auto Belay voorzien van met automatische lijnlengte-teller;
 • Valbeveiliging en automatisch afdaaltoestel in één;
 • Automatisch inrollende zekeringslijn;
 • STAR-series gepatenteerd en modulair toestelontwerp.

Werking Auto Belay

Voordat de klimmer begint te klimmen bevestigt hij zich aan de lijn van het toestel. Tijdens het klimmen rolt de lijn automatisch in het toestel. Na het bereiken van de top en op ieder moment dat zij of hij wil afdalen of bij een val, daalt de klimmer automatisch, met circa 1 m/s veilig en comfortabel af. De gebruiksintensiteit – dus het totaal aantal afdaalmeters – wordt met de teller op het toestel vastgelegd. De tellerstand geeft u belangrijke informatie voor periodieke inspecties en over de populariteit van uw klimroutes.

BROCHURE AUTO BELAY
Bekijk of download pdf (Engelstalig)

Brochure-Auto-Belay-_-STAR®-belay-Climbing-Wall-Descenders-_-English-2021-HONOR-AdventureTech

HONOR AdventureTech ISO 9001:2015 gecertificeerd

ISO 9001 is een wereldwijd erkende norm met eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement en daardoor een maatstaf voor transparantie en betrouwbaarheid in de markt. Met ISO 9001 kwaliteitsmanagement borgt HONOR AdventureTech continue verbetering van kwaliteit zodat wij steeds beter aan de behoeften van onze klanten kunnen voldoen.

ISO-9001-2015-certificaat-HONOR-AdventureTech

EG-Typegoedkeuring en PBM Verordening (EU) 2016/425 Module C2 of D:

Na overleg met de fabrikant wordt de typegoedkeuring uitgevoerd. Als leidraad voor deze keuring wordt het technisch dossier gevolgd en op de toegepaste geharmoniseerde normen of andere technische specificaties. Tijdens deze keuring worden eveneens prototypes onderworpen aan de testen zoals voorzien in de desbetreffende geharmoniseerde norm of technische specificatie. Deze testen worden door de NoBo (Notified Body) conform de eisen van ISO 17025 uitgevoerd. Wanneer aan alle is voldaan, maakt de NoBo een certificaat van typekeuring op.
Jaarlijks neemt de NoBo contact op met de certificaathouder (fabrikant), om een nacontrole uit te voeren ter bewaking van de conformiteit van het PBM. Als leidraad voor deze nacontrole worden de bepalingen van Module C2/Module D gevolgd. De fabrikant heeft de keuze tussen de systemen onder Module C2 of Module D, maar dient zijn keuze bekend te maken bij de typekeuring.
De productcertificator voert een nacontrole uit volgens Module C2 door bij de fabrikant* voor de productie representatieve stalen af te nemen en hierop de nodige testen te laten uitvoeren. Na afloop van beide types controle maakt de productcertificator een expertiserapport op, waarin de bevindingen van de controle beschreven staan. Dit rapport stelt vast of het PBM nog conform de eisen van de wetgeving is en overeenstemt met het model aangeboden voor typekeuring.

 

EU-garantiesysteem voor de kwaliteit van het eindproduct (Module C2)

De productcertificator voert een nacontrole uit door bij de fabrikant voor de productie representatieve stalen af te nemen en hierop de nodige testen te laten uitvoeren. Na afloop maakt de productcertificator een expertiserapport op, waarin de bevindingen van de controle beschreven staan. Dit rapport stelt vast of het product (of productgroep) nog conform de eisen van de wetgeving is en overeenstemt met het model aangeboden voor typekeuring.

HONOR-manufacturing-process-PPE-Regulation-2016-425-Module-C-par.-4

EU-Type Certificaat PBM Verordening (EU) 2016/425

CWD9, CWD16 en CWD20 SPEED auto belay volgens EN 341:2011 en EN 360: 2002

Alle klimwandtoestellen ontwikkeld en gefabriceerd door HONOR AdventureTech zijn gecertificeerd.

Certificaat-CWD9,-CWD16-&-CWD20-SPEED---EN-341-2011-&-EN-360-2002

Auto Belay CWD9 en CWD16

Auto Belays typen CWD9 en CWD16 (Climbing Wall Descender) zijn specifiek ontwikkeld als veilige topzekering tijdens klimmen aan (Clip ’n Climb – Fun Climb) klimwanden, hoogteparcoursen, adventure parcs en als trainingstoestel voor sportklimmers. Overal waar klimmers op échte valbeveiliging moeten kunnen vertrouwen. Auto Belays worden, behalve door sport- en recreatieve klimmers, veelal gebruikt bij schooluitjes, verjaardagspartijen, teambuilding-sessies of ander klimvermaak voor groepen. De klimwandtoestellen zijn voorzien van een automatische afdaalrem en laten de klimmer gecontroleerd en met een snelheid van circa 1 m/s afdalen, bijvoorbeeld na het bereiken van de top van de klimwand of bij een val na een misgreep.

Auto Belay CWD20 SPEED

Klimmen is met ingang van 2020 olympisch! Als onderdeel van de meerkamp gaan de beste sportklimmers op de Olympische Spelen ook op het onderdeel Speed Climbing met elkaar de strijd aan. De CWD20 SPEED is op dit moment de snelste speed-belay ter wereld met een inrolsnelheid van 5 m/s, meer dan snel genoeg voor de wereldrecordhouder!

Veel goede redenen om voor HONOR AdventureTech Auto Belays te kiezen

 • De enige klimwandtoestellen met échte kernmantellijnen, zo herkenbaar voor klimmers;
 • Zijn échte Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM-en) die aan de in EN 360:2002 (Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen – Valbeveiligers met automatische lijnspanner) gestelde eisen voldoen;
 • Beide STAR-series® CWD-typen auto belays zijn erkend als “Goed Industrieel Ontwerp” tijdens de Dutch Design Week, hebben de unieke modulaire opbouw en aangetoonde, hoogwaardige kwaliteit;
 • De modulaire centrifugaalrem waarborgt bijzonder geringe valkrachten op het lichaam en laat de klimmer comfortabel en veilig afdalen;
 • De CWD toestellen hebben het grootste klimmersgewicht-bereik en hoogste klimbereik i.v.m. iedere andere Auto Belay in de wereld. Klimmers van 10 tot en met 150 kilo kunnen veilig aan de slag met de CWD-typen auto belays tot 20 meter hoogte;
 • Deze lichtste toestellen kunnen aan de top van de klimwand of in een hoogteparcours worden bevestigd. Ideaal voor de vereiste periodieke inspectie van de auto belays kunnen ze ook op ergonomische inspectiehoogte (vlak boven de vloer) worden geïnstalleerd d.m.v. speciale bevestigingsbeugels;

STAR-series door vakjury erkend als Goed Industrieel Ontwerp

De door HONOR Safety & Consultancy ontwikkelde en in Almere geproduceerde STAR-series toestellen hebben in 2015 tijdens de Dutch Design Week (grootste design-event van Noord Europa) namens de drie Industrieel Ontwerp-universiteiten in Nederland de erkenning Goed Industrieel Ontwerp gekregen. Een Goed Industrieel Ontwerp erkenning is geen prijs maar een kwaliteitskeurmerk als erkenning voor goed vakmanschap. Producten die een onderscheiding krijgen, voldoen aan professionele ontwerpnormen: het product doet waarvoor het bedoeld is (technische functionaliteit); is gemakkelijk in gebruik en veilig (ergonomie); het is anders dan andere producten (originaliteit); het ziet er goed uit (design) en voldoet aan de milieueisen (respect). Een product dat aan deze eisen voldoet, komt in aanmerking voor de erkenning.

Alle STAR-series toestellen zijn modulair en kunnen op zichzelf weer met andere HONOR Safety & Consultancy veiligheidsmiddelen (valbeveiligingssystemen en ankerpunten) worden gecombineerd.

STAR-series-Good-Industrial-Design-2015
Veiligheid; daar investeer je in!